Ik moet himmel niks!

Campagne

Klant

De STAP naar gezonder

Niks moeten vergt moed!

Moet je overal bij zijn? Verwachten je ouders te veel? Moet je die baan aannemen? Last van FOMO? Tegenwoordig leggen we onszelf behoorlijk wat druk op. Zowel offline als online. Je moet van alles en staat nagenoeg altijd aan. Je wil graag ergens bij horen en het liefst niks missen. En dan verwacht je (of anderen) ook nog goede cijfers, sterke prestaties én een bijzonder gelukkig leventje met een toffe carrière.

Die sociale verplichtingen, groepsdruk én prestatiedrang zijn niet altijd even gezond… Goed om wat vaker te beseffen: Ik moet ‘Himmel niks’.

Communicatievraagstuk en doelen

Aan WAKKR de eer om, samen met DE STAP naar gezonder, een overkoepelend communicatie concept te ontwikkelen die de doelgroep aan het denken zet.

Met deze campagne willen we jongvolwassenen (18 t/m 30 jaar) bekendmaken met DE STAP naar gezonder. DE STAP naar gezonder is dé startplek voor inwoners die zelf, en met anderen in hun omgeving, aan de slag willen met hun gezondheid. De focus komt hier dus te liggen op jongvolwassenen die een hoge druk voelen om te presteren, in zowel sociale situaties als werk gerelateerde situaties. Met bijzondere aandacht voor mensen met een lage sociaaleconomische status (SES).

Ik moet Himmel niks!

De realisatie dat je even ‘himmel’ niks moet kan heel bevrijdend zijn. Soms voelt het alsof iedereen op je rekent en als je een keer een feestje overslaat lijken de verhalen de dag erna nog mooier dan dat ze waarschijnlijk waren. Voor jezelf kiezen moet je leren en wij proberen mensen met die eerste stap te helpen. Niks moeten vergt moed!

Kakken is het enige dat moet

Enkele bezigheden in je leven moeten wel écht, zoals kakken! Dat zul je toch echt zelf moeten doen. Maar verder kies je zelf waar je je energie aan uitgeeft. Het enige dat je dus wél moet is: kakken, zeiken, of slapen. Voor de rest richt je je eigen leven in.

ik moet himmel niks abri
ik moet himmel niks abri

Bewustwording creëren

Soms heb je helemaal niet door dat je zoveel druk op jezelf legt. Het is dan ook belangrijk om je te realiseren dat je soms “himmel’ niks moet! DE STAP naar gezonder wil bewustzijn creëren over de verschillende factoren die de mentale gezondheid beïnvloeden. Zodat grotere problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Geen directe vraag creëren voor zorg, maar mensen aansporen om actief bezig te zijn met hun eigen mentale gezondheid en de druk die ze ervaren en hier ook eigen keuzes in te maken. Zo nodig het aanbieden van tools om mensen op weg te helpen en bewust te maken dat het niet zo hoeft te gaan.

ik moet himmel niks t-shirt
ik moet himmel niks campagne
ik moet himmel niks campagne
ik moet himmel niks campagne

Middelen verspreid door gemeenten

Om onze boodschap over te brengen zijn er posters en flyers verspreid in lokale cafés en stations. Ook worden er zitzakken bedrukt waarmee we inwoners uit willen dagen om even niks te doen en in gesprek te gaan over het thema. In maar liefst 16 gemeenten, waaronder Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard, Waalre en Nuenen, zijn de middelen verspreid. Doel is bewustwording creëren bij inwoners zodat zij zich bewust worden dat zij zelf de eerste stap kunnen zetten in hun gezondheid en de druk die zij ervaren kunnen verlagen.

ik moet himmel niks flyer
ik moet himmel niks flyer campagne
ik moet himmel niks flyers

Online communicatie

Om erachter te komen hoeveel druk je ervaart hebben we een website ontwikkeld waarop je dit kan testen:

Ga naar projectwebsite

Doormiddel van het invullen van stellingen kan jij erachter komen hoeveel druk je ervaart. Ervaar je veel druk? Dan wordt je doorgestuurd naar de website van DE STAP naar gezonder waarop tools te vinden zijn om deze druk te verlagen. Vind jij bijvoorbeeld dat je je werkmail ook in het weekend moet checken? Of heb je het gevoel dat je een pilletje moet proberen, net zoals de rest? Dit zijn enkele stellingen waarmee we proberen mensen aan het denken te zetten.

ik moet himmel niks mobiele website

Social campagne

We gaan dit onderwerp flink in de schijnwerpers zetten via sociale media. We hebben influencers ingeschakeld en hen gevraagd te delen over hun persoonlijke ervaringen met prestatiedruk en sociale verplichtingen. Het horen van andermans verhalen kan echt je ogen openen en je een nieuwe kijk geven op je eigen leven. Misschien herken je situaties die je nooit als sociale druk hebt erkend. Door deze verhalen te delen, willen we mensen aansporen om na te denken en vooral te reflecteren op hun eigen leven. Stel jezelf de vraag: ervaar ik ook deze druk?

Niels geeft jouw WAKKR-waarde vorm en inhoud die raakt.